Ndryshimi tek një fëmijë

Takimi i parë i psikologut të shkollës me një 12 vjeçar. - E di se pse je këtu? - E di. - Do të ma tregosh? - Kam ADHD. - E di çfarë është kjo? - Jam hiperaktiv dhe e kam të vështirë të përqëndrohem. - E kupton kur të ndodh kjo? - Po. - Do që të të ndihmoj? [...]

2020-11-28T14:59:21+01:00

Çfarë mund të mësoni nga emocionet dhe ndjenjat tuaja të brendshme?

Një nga gjërat më të bukura që kam mësuar me Programimin Neuro-Linguistik është se si të ndihem më konfidente. Hapi i parë për t’u ndjerë më konfident është që t’u kushtoni vëmendje emocioneve dhe ndjenjave të brendshme, të dëgjoni zërin e mekur, i cili pavarësisht se do të ulërasë, humbet diku në brendësi apo nuk gjen drejtimin e duhur. Dëgjojeni këtë zë, [...]

2020-08-26T08:53:17+01:00

Xhelozia patologjike

A e dini që xhelozia kronike kthehet në një sëmundje patologjike? Xhelozia kronike bëhet shkak për shndërrimin e marrëdhënieve nga të bukura në toksike. Kjo nevojë e dikujt pë të pasur kontroll të plotë mbi partnerët dhe sjelljet e tyre, është një sjellje torturuese jo vetëm për të torturuarin, por edhe për vetë torturuesin. Kjo lloj xhelozie toksike çon deri [...]

2020-08-04T10:23:53+01:00

Fuqia magjike e të falurit. 

Të falësh nuk do të thotë, që NE jemi kaq njerëz të mirë, kaq njerëz të ndritur, kaq zemërgjerë,  sa "të falim". Falja është një veprim altruist! Qëllimi i të falurit nuk është që të ndihmoni tjetrin të ndihet mirë, pavarësisht se EDHE KY është një nga rezultatet fantastike. Nëse dikë nuk e falni, në fakt ju i jepni atij nga [...]

2020-08-04T10:21:44+01:00

Çfarë kërkon suksesi?

Në këto dy vitet e fundit, kryesisht këtu në Slloveni, kam pasur fatin të punoj me disa njerëz fantastik, tepër të suksesshëm, gjithësecili në fushën e tij. Si Master e Programimit Neuro Linguistik, shpesh këta njerëz i modelojmë, i modelojmë se si ata mendojnë, si ata arrijnë suksesin në fushat e tyre, si dhe çfarë ata bëjnë për të arritur [...]

2020-08-04T10:22:02+01:00

A e njohim veten?

Shpesh më pyesin se çfarë është zhvillimi personal? Sa kohë zgjat? Përgjigjen për këtë pyetje, po ashtu si vetë procesi i zhvillimit personal, nuk është aq e lehtë për ta dhënë. Zhvillimi personal është një proces i cili zgjat deri sa të jetojmë, pasi vetë evoluimi nuk na le mundësinë të mos evoluojmë. Gjithësesi, për të gjithë ju që më [...]

2020-08-04T10:22:08+01:00

Çfarë mund të mësoj biznesi nga sportistët më të mirë të botës?

Çfarë mësova nga fitorja e Djokovic, ose ashtu si e quajnë shumë ekspertë “gjigandi mental”, kundër Federer? Djokovic në disa intervista pas fitores në Wimbledon kundër të madhit Federer, garë e cila zgjati gati 5 orë, dhe që ishte një nga garat mentale të një niveli komplet tjetër, – pavarësisht se kam analizuar shumë gara të tilla deri tani -, [...]

2020-08-04T10:22:15+01:00

E vështirë apo e pamundur!?

Dje jam kthyer nga pushimet nga Shqipëria dhe në gati 80% të bisedave dëgjoja vetëm shprehje të tilla: "Këtu çdo gjë është e PAMUNDUR!” ”Këtu është e PAMUNDUR të bësh para!” ”Këtu është e PAMUNDUR të krijosh familje!” ”Këtu është e PAMUNDUR me këta blerës!” ”Këtu është e PAMUNDUR....., lista mund të jetë shumë e gjatë..!”   Shpesh vështirësitë njerëzit [...]

2020-08-04T10:22:19+01:00

Jeta e përditshme si pjesë e tërësisë

Kurioziteti për sjelljen njerëzore më ka sjell deri në këtë nivel ku jam sot, prandaj syrit tim, pavarësisht se jam ende në plazh nuk i shpëtojnë disa raste. Pavarësisht se jam kundër krahasimeve, në këtë rast po dal jashtë kornizave të mia. Dy raste të ndryshme, dy familje të ndryshme: 1 familje shqiptare me 3 fëmijë (2 djem dhe një vajzë), mosha e tyre [...]

2020-08-04T10:22:22+01:00